Friday, November 15, 2013

Creamy Potatoes & Carrot Soup


Assalamualaikum & salam sejahtera...


creamy potatoes amp carrot soup 1



Hari ni MaDiHaA nak kongsi sarapan ala western yang kerap MaDiHaA buat sebab anak-anak & suami sangat menyukainya.  Nak buat pun mudah je... bahan2 pun mudah dicari.  Kadang2 kalau tak sempat nak bakar roti.. anak2 makan je dengan roti biasa.  Kalau dapat cicah dengan garlic bread.. hmmm.. memang terbaiklah!  Jom tengok resepinya..



creamy potatoes amp carrot soup 2


CREAMY POTATOES & CARROT SOUP

Resepi : MaDiHaA aka Ratna

 

Bahan2

4 biji kentang besar

1 biji carrot besar


1 pelepah celery ~ dipotong kecil

1 kiub pati ayam (kalau suka rasa yg kuat.. boleh tambah lg 1/2 kiub)

1 tin susu cair


Air secukupnya utk kuah (ikut kepekatan yg anda suka)

garam secukup rasa

sedikit lada sulah (jika suka)


Cara Menyediakan

1. Kentang & carrot dikupas kulit & potong kasar kemudian rebus kedua2nya dengan celery hingga empuk.  Tunggu suam2 sedikit kemudian kisar kentang & carrot bersama2 air rebusan hingga halus.

2. Tuangkan ke dalam periuk dan masukkan air lagi ke dalam jug blender dan blend lagi supaya kentang & carrot yg melekat pd jug blender akan larut. Tuang semuanya ke dalam periuk (jangan membazir ).

3. Tuangkan susu cair & air secukupnya dan diikuti dengan bahan2 yg lain ke dlm bahan yg diblend tadi (air ikut pekat yg anda suka) & masak hingga mendidih sambil dikacau2 sentiasa.

4. Perasakan dengan garam secukup rasa.

5. Sedia untuk dihidangkan bersama garlic bread ataupun roti bakar yg disapu mentega terlebih dulu...



creamy potatoes amp carrot soup 4


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment